INTERVENȚIE PLANTARE ȘI MONITORIZARE FÂȘIE DE PROTECȚIE C.F. KM 4-5 FALEZĂ SUD

INTERVENȚIE PLANTARE ȘI MONITORIZARE FÂȘIE DE PROTECȚIE C.F. KM 4-5 FALEZĂ SUD

Inițiator: av. Cătălin Filișan și asoc. Baroul Constanța,
cu sprijinul Serviciului Gestionare Spații Verzi, PMC

Data: 18 Aprilie 2018
Locația: fâșia de protecție aferentă căii ferate din Prelungirea Str. Micșunelelor, cartier KM 4-5 Faleză Sud
Specii plantate:

  • Platan (Platanus x hybrida) h2,5-4m Ø3-4cm
  • Paltin (Acer ssp.) h2,5-4m Ø3-4cm
  • Catalpă (Catalpa bignonioides) h2,5-4m Ø3-4cm

Cantități: 90 buc.
Valoare estimativă de investiție:

  • cca 4.500 lei achiziție material dendrologic
  • (90buc. x cca 50lei/buc.)
  • costuri de mentenanță: acoperite prin voluntariat de către inițiatori, în cooperare cu administrația locală

Despre inițiativă

În data de 18 aprilie 2018, la inițiativa avocatului Cătălin Filișan, un grup de avocați din Baroul Constanța, cu sprijinul Primăriei Constanța, alături de câțiva constănțeni, au înființat o perdea de protecție fono-atmosferică de-a lungul căii ferate lângă noul hipermarket construit în cartierul KM 4–5 Faleză Sud, prin plantarea a 90 de arbori.

Locația a fost negociată între inițiatori și Serviciul Gestionare Spații Verzi din Primăria Municipiului Constanța, în urma identificării în teren a sesizărilor semnalate de către locuitorii zonei, care au venit în sprijinul inițiativei de față.

Inițiatorii fac apel de participare către toți cei interesați de îmbunătățirea microclimatului urban: „Cel mai important este după ce îi plantăm, să fie udați. Aici avem nevoie de ajutorul vecinilor” (av. Cătălin Filișan). În sprijinul demersului, rezidentul Radu Florin s-a arătat îndeosebi de interesat, motivând sesizările transmise în mod public prin asumarea implicării în acest deziderat: „Anul trecut am făcut singur curățenie aici, am luat un buldo-excavator, am adus-o la stadiul de acum și ne tot chinuim să o amenajăm, să punem gazon, să facem puțină ordine.”

Mesajul final transmis de către inițiatori este că și oameni de carieră își pot rupe din timpul lor pentru a arăta că oricine poate face o faptă bună pentru generațiile viitoare – cooperare pe care autoritatea administrației publice locale o încurajează și o susține în mod necondiționat pentru asigurarea bunăstării necesare în mediul urban, din punct de vedere al protecției mediului și îmbunătățirii condițiilor de trai, cu implicarea tuturor actorilor locali, de la mic la mare.

https://ziarulamprenta.ro/stirile-zilei/actiune-de-plantare-de-copaci-in-zona-km-4-5-si-tu-poti-face-o-fapta-buna/6780/

https://ziarulamprenta.ro/stirile-zilei/90-de-pomi-plantati-pe-un-hectar-spatiu-verde-redat-constantenilor-la-initiativa-unui-grup-de-avocati/6814/

 

Particularități pedo-staționale

(ale sitului considerat pentru intervenție)

Fâșia de teren se află în proprietatea privată a municipiului Constanța, însă nu face obiectul contractelor de întreținere spații verzi, motiv pentru care prezintă condiții pedo-staționale precare execuției și reușitei plantărilor în primă fază (substrat prea compact, neafânat ș.a.m.d.). Mai mult, în subteran găzduiește traseul conductelor de petrol ce aparțin societății Oil Terminal, în lungimea străzii. Cu toate acestea, au fost selectate exemplare din specii de arbori relativ pretabile, care, odată susținute prin implicare civică, alături de sprijinul administrației locale, vor contribui activ la regenerarea zonei în ansamblu.

Particularități dendrologice

(ale speciilor din care fac parte exemplarele plantate)

Platanul (Platanus x hybrida) rezistă bine la ger, putând vegeta și pe soluri relativ uscate și compacte, și, în același timp, este îndeosebi de rezistent la fum, praf și poluanți, ceea ce îl face un candidat potrivit în cazul inițiativei de față. Arborii de mărimea I (până la 30 m înălțime), prezintă temperament de lumină (heliofili), cu înrădăcinare puternică, motiv pentru care s-a ales dispunerea acestora în aliniament, în primul flanc de-a lungul căii ferate. Creșterea sa este viguroasă, iar longevitatea de câteva sute de ani.

Paltinul (Acer ssp.) este adaptat la climatul excesiv-continental, cu pretenții relativ ridicate în sezonul de vegetație, caracteristice Constanței, motiv pentru care prezintă o dezvoltare bună în această zonă a țării noaste. Suportă seceta din aer și sol, tolerând inclusiv solurile mai compacte, cu umiditate mai redusă. Fiind semiombrofil, va prospera în flancul 2 dispus paralel aliniamentului de platani. Prezintă o creștere rapidă în tinerețe, cu o bună capacitate de concurență interspecifică. Toamna, frunzișul devine caracteristic gălbui, ceea ce îi conferă o notă deosebit de ornamentală.

Catalpa (Catalpa bignonioides) se dezvoltă bine în climat călduros, cu sezon lung de vegetație. Specia suportă o anumită deficiență față de umiditatea din sol, însă rezistă bine la fum și gaze. Arborii de mărimea a III-a (până la 15 m înălțime), cu temperament de lumină (heliofili) și semiumbră, se vor putea dezvolta armonios la umbra platanilor caracterizați prin coroanele largi, luminoase. Catalpa prezintă creștere rapidă în tinerețe, motiv pentru care constituie o specie îndeosebi de pretabilă înființării acestei perdele de protecție fono-atmosferică.

Bibliografie: Vișoiu, D. Speciile lemnoase ornamentale din România. Ed. Eurobit. Timișoara. 2004

Lucrări de întreținere arbori

În urma execuției plantărilor de arbori (săpat groapă + plantat), se recomandă executarea următoarelor lucrări specifice curente sau periodice în primii ani de viață, în vederea întreținerii lor:

  1. tăieri de corecție a formei coroanei: reprezintă corectarea/ajustarea creșterii ramurilor principale, în vederea formării coroanei în primii ani de viață a arborelui, precum și eliminarea ramurilor rupte sau uscate;

perioada de execuție: în sezonul de repaus vegetal (octombrie-aprilie);

totodată, lăstarii crescuți direct de pe trunchi trebuie înlăturați în mod curent;

  1. mobilizarea solului în jurul arborelui ~1,0 mp (șaibă): conferă o șansă suplimentară arborelui de a-și asigura regimul hidric necesar în primii ani de viață în vederea dezvoltării creșterii, datorită efectului de retenție a apei furnizate (natural, rezultată în urma precipitațiilor, sau artificial, prin administrarea udărilor în absența/compensarea precipitațiilor) prin intermediul design-ului creat (în formă de găleată);

perioada de execuție: în sezonul de vegetație (aprilie-septembrie);

  1. administrarea udărilor: conferă o șansă suplimentară arborelui de a-și asigura regimul hidric necesar în primii ani de viață în vederea dezvoltării creșterii, datorită efectului de retenție a apei furnizate (natural, rezultată în urma precipitațiilor, sau artificial, prin aplicarea udărilor în absența/compensarea precipitațiilor) prin intermediul design-ului creat (în formă de găleată);

perioada de execuție: în sezonul de vegetație (aprilie-septembrie);

  1. combaterea bolilor și dăunătorilor: se poate executa utilizând diferite metode: mecanice (distrugerea manuală a materialului afectat), chimice (prin aplicarea de substanțe), în funcție de specificitate; în acest sens, literatura de specialitate prevede și posibilitatea executării acestei lucrări prin metode alternative, ecologice (bazate pe principii ecologice, utilizând ierarhia generată de către lanțurile trofice i.e. asigurarea condițiilor de viață și introducerea unui număr minim de specii care se hrănesc cu dăunătorii arborelui în cauză);

perioada de execuție: după caz, în urma rezultatelor indicative ale inspecției fito-sanitare;

 

 

TOP