Reguli esențiale pentru plantări reușite

Reguli esențiale pentru plantări reușite

Foarte des auzim fraza “am mai plantat, dar nu s-a prins!” Dar cum s-a plantat? Una dintre cele mai populare greșeli la o plantare e groapa prea mică / lăsarea rădăcinilor arborelui în aer. E ca și cum ați porni la drum cu pantoful încălțat pe jumătate, sau, mai degrabă, în pantofi prea mici. Rădăcinile care rămân afară reduc drastic șansele de prindere a arborelui. Dacă se întâmplă să fie doar o lungime de câțiva centrimetri, și există vatră, aceasta poate fi acoperită cu sol. Cel mai indicat ar fi, însă, de scos cu grijă puietul, de adâncit groapa și de reluat lucrarea de plantare.

 

Un ghid de plantare se regăsește la adresa: http://seeditforward.org/ro/ghid-de-plantare/

 

Reguli de plantat arbori și arbuști

 1. Perioada optimă de plantat:

Arbori / arbuști foioși: din toamnă până în primăvară, după căderea frunzelor în funcție de repausul vegetativ al speciilor (1 noiembrie – 15 aprilie), cu condiția ca solul să nu fie înghețat, iar temperatura aerului să nu fie mai mică de 50 C.

Arbori / arbuști rășinoși: din toamnă până în primăvară, (30 septembrie – 15 aprilie), cu condiția ca solul să nu fie înghețat iar temperatura aerului să nu fie mai mică de 50 C.

Materialul dendrologic cu balot se poate planta și în timpul vegetației cu condiția să se asigure udatul regulat.

 

 1. Cubajul gropii:

 

Arbori

Lungimea 0,8 m; lățimea 0,8 m și adâncimea 0,7 m.

 

Arbuști

Lungimea 0,5 m; lățimea 0,5 m și adâncimea 0,6 m.

 

Groapa se sapă pe adîncime cu cazmaua. Stratul de 20-30 cm de deasupra solului se așează în dreapta gropii iar cel de profunzime se așează în stînga gropii.

La plantare, pămîntul din dreapta care constituie stratul vegetal cel mai bun se așează primul la rădăcina arborelui / arbustului.

 

În cazul arborilor/ arbuștilor livrați în ghiveci sau cu balot de pământ la rădăcină, dimensiunea gropilor de plantat se ajustează în funcție de dimensiunea balotului care acoperă rădăcinile.

După pregătirea gropii de plantat, la arborii și arbuștii cu balot de pământ se scoate ghiveciul sau materialul de protecție al rădăcinilor.

Este interzisă târârea balotului neprotejat pe teren până la locul de plantare.

După pregătirea balotului de pământ, arborii/arbuștii se  poziționează în mijlocul gropii de plantat.

 

În cazul arborilor/ arbuștilor livrați fără balot de pământ la rădăcină ( rădăcină nudă ), înainte de plantare, arborii se pregătesc pentru plantat astfel :

 • se fasonează rădăcinile în sensul că se scurtează rădăcinile mai lungi, cele rănite la transport și se scurtează rădăcina principală (pivotul) la o lungime de 25-30 cm;
 • după fasonare rădăcinile se mocirlesc într-un amestec ușor lichid din 1/3 gunoi de grajd, 2/3 pămînt vegetal și apă și substanțe antifungice care ajută la protejarea și refacerea rădăcinilor secționate;
 • după fasonare și mocirlire puietul de arbore/arbust se poziționează în mijlocul gropii de plantat.

 

La începerea acțiunii de plantare este nevoie de 2 sau 3 persoane pentru un arbore sau arbust, din care 1 persoană va susține în permanență planta în timpul plantării în poziție verticală.

Arborii și arbuștii foioși se orientează cu vârful axului principal al tulpinii spre sud, iar arborii și arbuștii rășinoși (pin, molid, brad, thuja) se orientează cu vârful axului principal al tulpinii spre nord.

 

Modul de dispunere în peisaj:

Arborii și arbuștii se pot dispune în peisaj astfel:

 • în grupuri de 3-5 buc;
 • solitar (izolat);
 • liniar.

 

Dacă în peisaj există o clădire monumentală, un grup statuar, o fântână arteziană, o alee principală, etc., aceasta va constitui axa principală a peisajului și toată amenajarea peisageră se va executa de o parte și de alta a axului principal pentru a pune în valoare construcțiile și dotările respective.

Este interzisă plantarea arborilor/arbuștilor pe traseul rețelelor tehnico-edilitare.

Arborii se plantează la distanță de minim 2,5-3 m iar arbuștii la distanța minimă de 1,5-2 m de fundația unor construcții, gard sau trotuar cu excepția cazului când sunt prefigurate casete stradale.

Este interzisă plantarea arborilor/arbuștilor la distanță mai mică de 60 cm față de limita altei proprietăți.

Ca regulă generală arborii/arbuștii mai mari se plantează în fundal sau în centrul amenajării, iar arborii/arbuștii mai mici se plantează în față celor de talie mai mare.

 

Distanțele de plantare:

 • pentru arborii de talie mare (platan, nuc, etc.), distanța de plantare este de 6-8 m între 2 exemplare de talie mare;
 • pentru arborii de talie medie (castan, plop, etc.), distanța de plantare este de 4-5 m între 2 exemplare de talie medie;
 • pentru arborii de talie mică (salcâm, prun decorativ, pin, etc.), distanța de plantare este de 3-4 m între 2 exemplare de talie mică;
 • pentru arbustii decorativi, distanța de plantare este de 1,5-2 m între 2 exemplare.

În cazul unui mixt de plante, distanța de plantare se alege în funcție de plantele folosite pentru a asigura spațiul nutritiv necesar fiecărei plante și pentru a permite etalarea și punerea în valoare a fiecărui exemplar.

 

Tehnica de plantare a arborilor / arbuștilor:

Arborii/arbuștii se poziționează în groapa de plantat cu 3-5 cm deasupra nivelului la care este balotul (coletul plantei) pentru a preveni înclinarea după plantare.

La baza gropii de plantat se așterne cu cazmaua 20-30 cm de pămînt vegetal, se așează corect materialul de plantat și se acoperă ½ cu pământ. Unul din participanții la lucrarea de plantat va călca bine pământul în jurul puietului în vederea tasării, după care se continuă umplerea până la suprafață a gropii de plantat și din nou tasarea solului prin călcare cu piciorul.

După plantat, în jurul puietului pământul se modelează cu sapa până se formează o “farfurie” pentru udat.

Ideal, după plantare arborele se tutorează. Tutorele este format din 1-3 tăruși de lemn care se bat în sol la distanța de 10-15 cm de tulpină în scopul susținerii în perioada de creștere sau a protejării de animalele sălbatice care rod scoarța.

După plantare și tutorare tot materialul plantat se udă obligatoriu cu cisterna sau cu găleata.

Norma de udat este de 10-20 litri la arborii și 5-10 litri la arbuști, în funcție de gradul de dezvoltare și regimul de precipitații din zonă.

 

Lucrări de întreținere la arbori/arbuști după plantare și în perioada de creștere și formare

În urma execuției plantărilor de arbori (săpat groapă + plantat), se recomandă executarea următoarelor lucrări specifice curente sau periodice în primii ani de viață, în vederea întreținerii lor:

 1. tăieri de corecție a formei coroanei: se execută cu foarfeca de grădină și reprezintă corectarea/ajustarea creșterii ramurilor principale, în vederea formării coroanei în primii ani de viață a arborelui, precum și eliminarea ramurilor rupte sau uscate.

Perioada de execuție: în sezonul de repaus vegetal (octombrie-aprilie);

De asemenea, toți lăstarii crescuți direct de pe trunchi sau din rădăcină trebuiesc înlăturați în mod curent;

 1. mobilizarea solului în jurul arborelui ~1,0 mp (farfurie/șaibă): se execută cu sapa și conferă o șansă suplimentară arborelui de a-și asigura regimul hidric necesar în primii ani de viață în vederea dezvoltării creșterii, datorită efectului de retenție a apei furnizate (natural, rezultată în urma precipitațiilor, sau artificial, prin administrarea udărilor în absența/compensarea precipitațiilor) prin intermediul design-ului creat (în formă de găleată).

De asemenea mobilizarea în jurul arborelui permite aerului să pătrundă cu ușurință în sol și ajută la prevenirea sau combaterea mecanică a buruienilor.

Perioada de execuție: în sezonul de vegetație (aprilie-septembrie);

 1. administrarea udărilor: cu furtunul sau cu găleata, conferă norma de udat necesară pentru creșterea arborelui și menținerea în vegetație a țesuturilor.

Perioada de execuție: în sezonul de vegetație (aprilie-septembrie).

Norma de udat este de 10-20 litri la arborii și 5-10 litri la arbuști, în funcție de gradul de dezvoltare și regimul de precipitații din zonă.

 1. combaterea bolilor și dăunătorilor: se poate executa utilizând diferite metode:
 • mecanice (tăierea, îndepărtarea sau distrugerea prin ardere a materialului afectat);
 • chimice (prin aplicarea de substanțe pesticide în funcție de atacul observat). Dozele și frecvența de aplicare a tratamentelor sunt cele recomandate de producător.
 • metode alternative (ecologice) pentru combaterea dăunătorilor bazate pe principii ecologice, utilizând ierarhia generată de către lanțurile trofice din natură pe relația prădător (vânător) – consumator (vânat).

În acest sens, în cultură se introduce un număr minim de specii de insecte care se hrănesc cu dăunătorii arborelui în cauză, în cazul în care se observă atacul

 • metode alternative (ecologice) pentru combaterea bolilor bazate pe principii ecologice, utilizând plante cultivate care tin la distanță bolile sau substanțe ecologice (zeama bordeleză).

Pe suprafețe mari în cazul în care se observă un atac generalizat la toată plantația sau la un număr mai multe arbori/arbuști pentru a limita atacul este necesară o analiză corectă de către inspecția fito-sanitară.

TOP